Kemijska priprava vode v bazenu

13.04.2018

Splošne novice

 Kemijska priprava vode v bazenu

 

Bazenska voda je zelo občutljiv medij, ki se neprestano spreminja zaradi vremena, temperature in količine kopalcev. Za kopanje brez skrbi in vaše zdravje je pomembno, da so parametri vedno pravi.

 

O tem, kateri način zagotavljanja ustreznosti vode v bazenu boste izbrali, je potrebno razmišljati še preden ga vgradite. Oprema, ki zagotavlja nemoteno delovanje in čistočo vode, je namreč pomemben sestavni del strojnice.

 

Bazensko vodo lahko z različnimi pripravki, kot so kemikalije v granulatih ali multifinkcijske tablete, uravnavate ročno, ročno lahko spirate filter in dotakate vodo ter tudi sesate bazen.

 

Kemijska priprava vode v bazenu

Bazen si predstavljamo kot zasluženo sprostitev po napornem dnevu, zato ne želimo, da nam povzroča nepotrebne vsakodnevne skrbi z obratovanjem.

 

Dejstvo je, da je bazen privlačen za kopanje, ko so izpolnjeni štirje pogoji:

  - Voda mora biti mehansko prečiščena. Za to poskrbi kakovostna filtrirna naprava, ki v štirih urah prefiltrira vodo. To je del obvezne opreme optimalno dimenzionirane bazenske tehnike.

  - Voda moda biti kemijsko ustrezno obdelana. Pravi pH in zadostna količina dezinfekta zagotavljata, da je voda kristalno čista.

  - Dno bazena mora biti čisto, brez potopljenega listja, peska, pajkov… Le čist bazen je privlačen za kopanje.

 - Temperatura vode mora biti ustrezna. Prava temperatura nam nudi pravo ugodje.

 

Avtomatska kemijska priprava vode

Načine dezinfekcije smo za vas skrbno izbrali na podlagi rednega spremljanja najnovejših trendov in sodelovanja ter posvetovanja s strokovnjaki iz kemijske stroke!

 

Zagotavljanje kvalitete vode s pomočjo klora

Najbolj pogosto uporabljano dezinfekcijsko sredstvo je klor, ki je tudi edini uradno priznan dezinfekt za javno rabo. Klor ima slab sloves zaradi svojih stranskih učinkov in uporabe v preteklosti. Zato se neprestano iščejo nadomestni postopki in sredstva, ki bi delovala enako ali bolje kot klor. Kar nekaj sredstev in postopkov je že v uporabi, kot so npr. kisik v različnih oblikah, hydroliza, elektroliza, sterilizacija itd. Skupna točka vseh alternativnih postopkov je, da delujejo pri določenih pogojih in da jih za komercialno področje ni mogoče meriti. To omogoča samo klor v direktni merilni metodi ali preko Redox potenciala in edini omogoča avtomatsko regulacijo prostega dezinfekta v kopalni vodi. Samo na ta način lahko obratujemo z minimalnim potrebnim vnosom kemikalije v bazensko vodo. Meritev in regulacija pa sta pogoj za varnost kopalnih vod v javnih bazenih. Alternativni postopki dezinfekcije so dovoljeni samo v privatnih bazenih.

 

Elektroliza oz. bazen s soljo

Je mehkejša oblika dezinfekcije bazenske vode. Vode je v bazenu bistveno manj kot v morju in slanost se ne čuti.

Elektroliza deluje tako, da v vodo nasujemo 0.3% ne-jodirane soli NaCl. Elektroliza v posebni celici s ploščami iz titana proizvaja iz soli plinski klor, ki opravi deinfekcijo v vodi in se ponovno veže v sol. Da se na ploščah ne nabirajo usedline je primerna izbira elektrolize, ki menjava polariteto. Pri zunanjih bazenih vodi dodajamo stabilizator klora. Takšna dezinfekcija vode je manj agresivna za kožo in ne iritira oči. Predstavlja primerno rešitev za zunanje bazene.

PoolSalt je elektroliza, ki je dejansko samo proizvajalec klora iz soli. Glede na količino vode v bazenu se nastavi delovanje, ki se kasneje samodejno povečuje glede na temperaturo vode. Primerno za enostavne rešitve bazenov, pH se uravnava ročno, bazen se NE pokriva.

PoolSalt+pH je elektroliza PoolSalt s kontrolerjem in dozirno črpalko za uravnavanje pH vrednosti vode. Nudi več udobja za bazen, ki se NE pokriva.

PoolSalt+pH+Rx je elektroliza PoolSalt+pH z dodatnim kontrolerjem za merjenje klora, ki ga elektroliza proizvaja. Ko je klora dovolj, elektrolizo ustavi in obratno. Primerna izbira pri bazenih, ki se dnevno pokrivajo. Tako ne more priti do nekontrolirane in presežene koncentracije klora v bazenu ob spremenjenih pogojih, ki nastanejo ko se bazen pokrije.

Kemijska priprava vode v bazenuKemijska priprava vode 

 

Hidroliza + ionizacija CU/AG

Je integralna rešitev za oskrbo vode čisto po naravni poti. Čisti vodo iz osnovnih komponent, ustvarja se kisik in ozon. Srebro in baker potencirata delovanje dezinfekcije in algicida. Ohranja transparentnost vode skozi leta.

S pomočjo hidrolize se atomi vode H2O razcepijo v ozon O3, vodikov peroksid H2O2 in kisik O. 0.1% soli se doda vodi zaradi prevodnosti. Tako se izvaja najbolj naravna dezinfekcija vode.

Flokulacija in sterilizacija se v tem primeru izvajata z bakrovimi in srebrovimi ioni.

 

Seveda pa smo vam pri EMA d.o.o. zmeraj na razpolago za dodatna pojasnila in za pomoč pri izbiri najbolj ustreznega načina za zagotavljanje ustreznosti vode za vaš bazen.

 

Lep skok v pomlad vam želimo,

 

ekipa EMA d.o.o.