Pomembna vprašanja pred izbiro bazena, ki si jih mnogi ne zastavijo

23.04.2018

Splošne novice

Kdo bo najpogostejši uporabnik bazena?

Če bodo uporabniki predvsem otroci, je potrebno biti bolj previden pri izbiri globine bazena, več pozornosti nameniti varnostnim pomislekom in obala naj bo povsem nedrsljiva. Če bodo uporabniki večinoma odrasli, pa je dobro vedeti ali so navdušeni plavalci (dolžina bazena, počivalne police, enostranske stopnice, protitok…) ali se v bazenu raje sproščajo ob masažah in posedanju v dobri družbi (masažne šobe, dodatna osvetlitev vode…)

 

Kje na parceli naj bo bazen?

Na vseh koncih naše dežele se lahko pohvalimo s štirimi letnimi časi, kar je sicer lepo in prijetno, vendar močno vpliva na sezono obratovanja bazena. Ker temperature močno nihajo je dobro, da bazen stoji na čimbolj sončnem delu parcele.

Pozornost velja nameniti tudi ostalim elementom na parceli – nikakor ni dobro, da so v bližini bazena drevesa, saj cvetovi, listje, iglice in drugo odpada in naletava v vodo.

 

Kje bodo dodatni elementi?

Kakšna bo okolica bazena in kje bo prostor za tuš, brisače, ležalnike? Ali je dostop do toaletnih prostorov mogoče urediti tako, da ni treba skozi celo hišo? Tudi ta vprašanja potrebujejo odgovore, preden se odločimo za vgradnjo ali gradnjo bazena

 

Kakšne barve bo bazen?

Izbira barve bazena ima ključni učinek na estetsko zaokrožen izgled okolice hiše. Preden razmišljate o barvi, je dobro določiti celovito estetiko prostora. Izberite slog, ki je skladen z izgledom hiše, ograje, hortikulturno ureditvijo okolice in določite pozicijo bazena v postavitvi (osrednji element dvorišča, estetski podaljšek hiše…).

Poleg omenjenega so ključni dejavniki, ki jih upoštevajte pri izbiri:

  • svetloba okolice – če naj bo bazen osrednji element dovrišča, ki vleče poglede, potem izberite barvo, ki bo kontrastna barvam okolice
  • vidik odseva gladine – svetle barve bazena omogočajo pogled skozi gladino in privlačijo poglede v globino bazena, a se v njih nečistoče opazijo hitreje, kot pri temnih barvah
  • in temperature vode – temna barva bazena privlači absorbira svetlobo in privlači toploto, zato se voda v njih segreje tudi do 3 stopinje bolj, kot v svetlih.