Najpogostejša vprašanja

Najpogostejša vprašanja

Kakšne vrste bazenov poznamo?

Bazeni so eni izmed najbolj priljubljenih objektov nasploh Težko je najti osebo, ki ob kopanju v njih ne bi uživala. Res pa je, da jih najdemo v mnogih različnih oblikah in formah, pri čemer ima vsaka vrsta bazena svoje lastnosti. Največja razlika je seveda v dimenzijah – na voljo so daljši ali krajši, širši ali ožji in globlji ali bolj plitki bazeni. Manjši bazeni so primerni tudi za notranjo uporabo, medtem ko se bazeni večjih dimenzij uporabljajo večinoma zunaj.

Prav tako se med seboj razlikujejo po mehanizmih – nekateri imajo lahko vgrajene masažne sisteme, varnostne robove, različne strukture stopnic, luči, prečiščevalne sisteme, prelivne robove itd. Nekateri so bolj primerni za športne aktivnosti, nekateri pa so boljši za zabavo in sproščanje.

Cena bazena se definitivno razlikuje glede na več dejavnikov, med katerimi sta poglavitna velikost in vgrajena tehnologija, nato pa k ceni prispevajo še dodatki za bazen, kot so pokrivala, luči, prečiščevalni sistemi itd. V ceno je vštet tudi strošek gradnje oziroma vgradnje bazena. Stroški, ki nastanejo po vgradnji, pa so vezani predvsem na porabo energije, vode, čiščenja in priprave na kopalno sezono oziroma zimo.

Cena bazena se lahko giblje od 20.000 EUR pa vse do 110.000 EUR, kot rečeno, pa je odvisna od velikosti in ostale opreme.

Pred vgradnjo bazena se kupcu pošlje navodila za pripravo terena, po katerih se mora željena lokacija postavitve bazena urediti tako, da bo vgradnja kar se da hitra in lahka. Če se teren pravilno pripravi po danih navodilih, se lahko vgradnja bazena zaključi že v enem dnevu. Manj kot bo priprava terena ustrezala navodilom, dlje bo vgradnja trajala.

Bazen je treba za dolgo obstojnost in normalno uporabo vzdrževati, saj hitro lahko pride do umazanije, nastanka nekaterih bioloških organizmov, spremembe pH vrednosti in nekaterih ostalih nevšečnosti, ki degradirajo kvaliteto vode. Zato je potrebno vodo redno prečiščevati in večkrat tedensko spremljati nekatere spremenljivke vode, med katerimi sta najpomembnejši vrednost klora in pH vrednost. Ti vrednosti morata biti vedno optimalni, pH vrednost se mora gibati med 7,0 in 7,6, koncentracija klora pa mora biti vsaj 3 mg/l. Te spremenljivke se merijo s pomočjo specializiranih testerjev.

Bazen je zelo zaželjeno čez noč pokrivati in tako preprečiti nastanek umazanije, kot so listje, žuželke in ostale neželene stvari.

Velikost bazena je v celoti odvisna od posameznikovih preferenc in želja, seveda pa morajo za to biti tudi primerni prostorski pogoji. To pomeni, da mora biti na voljo ravno prav prostora za vgradnjo. Velikost se razlikuje tudi glede na uporabo – zunanji bazeni so ponavadi večji, notranji pa manjši.

Prav tako se velikosti razlikujejo glede na namen. Če je bazen bolj namenjen sproščanju, zabavi in otroški igri, je načeloma primernejša bolj plitka varianta, če pa je ta namenjen predvsem športu, pa so bolj ustrezni daljši in globlji bazeni.

Za normalno funkcioniranje bazena je potrebna tudi nekatera osnovna oprema, ki se nanaša predvsem na ohranjevanje kvalitete vode in je vgrajena v sam bazen. Pri tem govorimo o skimerju oziroma sesalcu površinske vode, povratnih šobah in talnim obtokom. Prav tako mora biti izven bazena nameščena črpalka, ki skrbi za redno prečrpavanje in s tem filtriranje vode.

Za ohranjevanje kvalitete vode pa sta potrebna tudi klor, ki preprečuje nastanek umazanije in mikroorganizmov ter posebni granulat, ki uravnava pH vrednost. Ta mora biti nevtralna zaradi nevarnosti korozije, izločanja vodnega kamna in draženja kože. Pri dodatni opremi pa govorimo o raznih nadgradnjah, kot so luči, masaže, protitoki, pokrivala, avtomatizirano vzdrževanje, itd.