Priprava bazena na sezono v le nekaj preprostih korakih
Priprava bazena na sezono se začne s čiščenjem in odstranjevanjem pokrivala, ki ga je čez zimo ščitilo pred zmrzovanjem, nastanjanjem alg in drugo umazanijo. Pri tem se vselej priporočajo čistila in postopki, ki ne poškodujejo, ali opraskajo površine. Pokrivalo se najprej očisti z vodo. S tem se odstrani primarna nesnaga, šele nato pa se uporabita blago čistilo in mehka krpa, ki odstranita nekoliko bolj trdovratno umazanijo.
Menjava vode je sicer priporočljiva, a ni vedno nujna. Priprava bazena na sezono mora vključevati menjavo tedaj, ko je ta zelena, umazana ali so v njej vidne nečistoče in usedline. Tedaj se najprej z mrežo izločijo večji delci, nato pa s sesalnikom odstranijo manjši. Bazen se nato izprazni in dodobra očisti, pri tem pa je vselej treba preveriti, ali so na bazenski školjki kakšne poškodbe.
Med pripravo bazena na sezono je podrobno čiščenje filtra nepogrešljivo. Ta iz vode odstrani delce umazanije, zato mora delovati brezhibno. Po detajlnem čiščenju školjke in filtra, pregled potrebujejo še oprema in elementi v bazenu. Da bi bazen deloval nemoteno, morajo biti ti v primeru dotrajanosti ali obrabe pravočasno popravljeni ali zamenjani.
Kemijska priprava vode je ključnega pomena za pripravo bazena na sezono
Zadnji korak pri pripravi bazena na sezono je kemijska priprava vode. Slednja je nenehno izpostavljena številnim vplivom iz okolja, vremenskim spremembam, temperaturnim nihanjem in kopalcem, zaradi česar se spreminja. Kemična priprava vode je odvisna od pravilne vrednosti pH, dodajanja algicida in zadostne količine dezinfekcijskega sredstva.
Najprej se preveri pH vode, katerega priporočene vrednosti so med 7.0 in 7.6 ppm oziroma delcev na milijon. Nato se na podlagi pridobljenih rezultatov doda še zadostna količina dezinfekcijskega sredstva (klor) – priporočljiva vrednost le tega je med 0,6 in 1 ppm. Vodi se na koncu doda še algicid za uničevanje alg.
Treba se je zavedati, da bazen, kljub temeljiti pripravi na sezono, še potrebuje redno vzdrževanje vode. Vrednosti pH in klora v vodi je treba preverjati vsak teden. S tem se bo zagotovila optimalna varnost kopalcev ter preprečile prenekatere nevšečnosti.