Priprava na zimo

Priprava bazena na zimo poskrbi za dolgo življenjsko dobo

Priprava bazena na zimo zajema nekaj pomembnih korakov, s katerimi lahko brezskrbno pozabimo nanj, ko je zunaj mrzlo in sneži. Tako nam ostanejo samo spomini na pravkar zaključeno sezono, ko nas je grelo sonce in smo se kopali v naših novih kopalkah. In že se lahko veselimo nove. Do takrat pa je najprej na vrsti postopek priprave na prezimovanje. Toda kateri je pravi? Kako in kdaj ga opravimo? Vse je odvisno od bazenske tehnike in pokrivala.

Če imate streho, je možno tako, če nimate pokrivala, je potrebno drugače. V tem primeru je potrebno priskrbeti zimsko pokrivalo za bazen in ga namestiti. Pred tem pa še znižati gladino vode, namestiti elemente zimovanja, pripraviti vodo, preveriti in pripraviti bazenske instalacije ter s tem preprečiti, da bi voda zamrznila.

S pripravo bazena na zimo je priporočljivo začeti, ko pade temperatura vode na približno 12°C. V bazenu pustimo približno 2/3 vode. Najprej jo šok kloriramo, to pomeni, da dodamo večjo količino klora z namenom, da se razgradijo organske snovi, uničijo bakterije in drugi mikroorganizmi. S tem dosežemo visoko stopnjo dezinfekcije školjke bazena, skimmerja in cevi. Vodo pustimo nekaj dni, da klor izhlapi, nato pa bazen dobro očistimo z bazenskim sesalcem. Dodamo še algicid, ki prepreči pojav alg ter posebno tekočino za prezimovanje, ki optimizira pH vode.

Sledi še zaščita strojnice pred zmrzaljo. Najprej iz cevi izčrpamo vodo in strojnico nastavimo na program za prezimovanje ter jo po potrebi zaščitimo pred nizkimi temperaturami. V vodo lahko namestimo plovce, s katerimi preprečimo mehanske poškodbe bazenske školjke, ko prične voda zmrzovati.

Pokrivanje bazena pred zimo je zelo pomembno

Priprava bazena na zimo seveda vključuje fizično prekrivanje površine bazena, saj s tem preprečimo nalaganje umazanije in nastanek alg, dodatno zaščitimo bazen pred zamrzovanjem ter nenazadnje poskrbimo za zaščito otrok ali hišnih ljubljenčkov pred padci in poškodbami. Pokrivanje je priporočljivo tudi v času kopalne sezone, saj preprečuje ohlajanje vode in prepolovi potrebo po uporabi kemikalij, zato ga lastniki bazenov običajno že imajo. V nasprotnem primeru pa ga je potrebno nabaviti pred zimo.

Ob tako veliki izbiri na tržišču se zagotovo vprašamo, katero bazensko pokrivalo je najbolj primerno, saj se razlikujejo po stopnji varnosti, načinu montaže in seveda ceni. Najbolj preprosta in finančno najugodnejša možnost je bazenska folija, ki jo lahko napnemo preko bazenske školjke in obtežimo. Slaba stran je v tem, da se na njeni površini nabirata meteorna voda ali sneg, kar je potrebno sproti odstranjevati.

Lahko pokrivalo iz plastificiranega platna je izboljšana pokrivna rešitev, saj ga namestimo v posebna vodila na robu bazena in ga ročno upravljamo ter tako prekrijemo oziroma odkrijemo površino. Plastificirano platno je zelo robustne izdelave, zato prenese hude vremenske ujme in težo odraslega človeka.

Še boljšo možnost predstavlja roletno pokrivalo, ki se s pomočjo elektromotorja odvije preko površine bazena. Roletna pokrivala odlično prenesejo večja bremena kot so sneg, odpadle veje in teža človeka, zato nudijo optimalno zaščito. Najbolj učinkovite pa so seveda bazenske strehe iz polikarbonatnih plošč. Delujejo na podoben način kot topla greda, saj zadržujejo toploto in preprečujejo ohlajanje vode, vdor umazanije, upravljanje pa je zelo enostavno – le s pritiskom na gumb.

Bazenske strehe so odlične tudi v času kopalne sezone, saj jo lahko podaljšajo kar za nekaj mesecev, hkrati pa omogočajo uporabnikom bazena intimno okolje, ki je zaščiteno pred radovednimi pogledi okolice. Dodatno poskrbijo tudi za varnost ljudi in hišnih ljubljenčkov, saj fizično preprečujejo dostop do vode.

Za pripravo bazena na zimo lahko poskrbimo pri Ema bazeni

Ni potrebe, da si razbijate glavo, kako bi se pravilno lotili opravil za prezimovanje. Pokličite nas in vam bomo bazen na zimo pripravili mi. Vi pa lahko med tem zaviti v toplo deko gledate televizijo in pijete vročo čokolado.