Toplotne črpalke za bazen znižajo stroške energije za kar 90 %

Toplotne črpalke za bazen so naprave, ki prenašajo toploto iz zraka v vodo z majhno količino energije. Poglavitno vlogo pri njihovem delovanju imata vlaga in temperatura zraka. Več vlage je v zraku in višja je temperatura, več toplote lahko prečrpajo ter manj energije porabijo za ogrevanje. Delujejo tako, da z ventilatorjem prenese topel zrak iz okolice skozi tuljavo uparjalnika.

Ta toploto iz zraka prenese v notranjost, kjer kroži hladilno sredstvo (freon). To se pri prehodu iz visokotlačnega v nizkotlačno območje segreje in spremeni iz tekočine v plin. Nastali plin se postopoma dovaja v procesor, kjer se zvišata njegova temperatura in tlak.

Hladilni plin zapusti procesor ter vstopi v kondenzator oziroma izmenjevalnik toplote. Ob izhodu iz toplotnega izmenjevalnika se plin ohladi ter vrne v tekoče stanje. Nato vstopi v toplotni ekspanzijski ventil, kjer se temperatura in tlak hladilnega sredstva znižata.

Cikel je zaključen tedaj, ko se sredstvo vrne v tekoče stanje ter se nadaljuje, vse dokler voda ne doseže želene temperature. Pri tem je treba še poudariti, da ogrevanje bazenov na takšen način vode nikoli ne izpostavi hladilnemu sredstvu.

Toplotne črpalke za bazen

Kakšne prednosti prinaša ogrevanje bazenov?

Oprema za bazen ni popolna brez črpalke ali električnega grelca. Bazen je zagotovo ena izmed najboljših naložb, saj pripomore k vrednosti doma ter vašemu zdravju. Globalno segrevanje je poskrbelo za precej nestanovitno vreme, zaradi česar je težko napovedati, kako dolga bo kopalna sezona. Da bi slednjo podaljšali, je ključna naložba v črpalko ali električni grelec za bazen.

Visokokakovostno oblikovane naprave so zasnovane za delo pri temperaturah tudi do -10 °C. Plavanje v topli vodi je ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje. Ogrevana voda namreč dokazano zmanjšuje bolečine v mišicah in sklepih. Ob tem pripomore pri sproščanju in razširitvi žil ter s tem izboljša delovanje krvnega obtoka. In kar je najpomembneje – nudi udobno in sproščujoče plavanje brez nenadnega šoka.

Hladna voda predstavlja stres za telo in srce. Občasen skok v hladno vodo ima pozitiven učinek na zdravje, a redno izpostavljanje telesa takšnemu šoku dolgoročno škodi zdravju. Topla voda bo poskrbela za konstantno temperaturo, ki vam bo omogočila skok v vodo tudi v hladnejših dneh.

ogrevanje bazenov

Toplotne črpalke za bazen Aquark Mr. Silence proizvedejo 5x več energije

Ogrevanje bazenov z napravo Aquark Mr. Silence je trenutno najučinkovitejše in najugodnejše. Sistem deluje tako, da energijo črpa iz okoliškega zraka ter tiho in neopazno vrne 5x več toplotne energije, kot je bilo vložene električne. Napredna tehnologija združuje edinstveno zasnovo ohišja, na dotik občutljivo nadzorno ploščo ter ventilator.

Dopolnjuje jo DC InterPad, ki vključuje zmogljive komponente, kot so motor ventilatorja DC, inverterski kompresor ter krmilni procesor za hlajenje in ogrevanje vode. DC inverter z zvezno regulacijo hitrosti skupaj z Air-Stream dizajnom in tehnologijo InverPad deluje izjemno tiho. Raven hrupa je le 43 dB na razdalji 1 metra.

Posebni toplotni sistemi se ponašajo še z Mitsubishi Twin-Rotary inverterskim kompresorjem, stalnim nadzorom hitrosti vrtenja in brezkrtačnim DC motorjem ventilatorja. Svojevrsten inverterski pad dizajn zagotavlja enostavno upravljanje na dotik. Priročen priklop na že obstoječe sisteme pa omogoča hitro ogrevanje in podaljšanje kopalne sezone.

Aluminijasto ohišje je odporno proti različnim atmosferskim vplivom, zahvaljujoč moderni zasnovi pa se prilega vsaki zunanjosti. Prvovrstna oprema za bazen ima COP, ki doseže 16 ter COP območje 10,0 – 7,0 (zrak 27 °C / voda 27 °C). COP je kratica za Coefficient of Performance in označuje grelno število, ki se uporablja za primerjavo učinkovitosti. Višje, kot je število, bolj učinkovito je delovanje sistema.

Uporaba inverterske tehnologije zniža stroške energije za kar 90 %, saj za vzdrževanje temperature na 95 % v sezoni črpalka uporablja le 50 % svoje zmogljivosti.

oprema za bazen

Kaj pripomore k izbiri najboljše toplotne črpalke za bazen?

Oprema za bazen, kot sta električni grelec, ali toplotna črpalka uporabniku prinaša številne prednosti. A da bi izbrano opremo najbolje izkoristili, je ključna prava izbira. Ob nakupu je zato treba upoštevati:

• Prostornino
Prostornina je ključen parameter pri izbiri, ki mora biti točen. Razloga za to sta pretok vode in čas, v katerem se preteče vsa voda. Slednja določata sestavo vode v bazenu. Prav tako je priporočljivo imeti ustrezno pokrivalo, saj je ravno vrhnja plast vode tista, kjer večina toplote izhlapi.

• Podnebje
Določite povprečno temperaturo v najhladnejšem mesecu, v katerem se še nameravate kopati. Upoštevajte tudi dejavnike, kot so veter, vlažnost in povprečne nočne temperature. Suho podnebje z nižjimi nočnimi temperaturami in močnim vetrom za kakovostno ogrevanje vode namreč potrebuje malce večji sistem.

• Enostavno uporabo
Poskrbite, da bo upravljanje naprave preprosto. Številne sisteme dopolnjujejo aplikacije za pametni telefon, ki dopuščajo nadzor s katere koli lokacije in razdalje.

• Širok razpon obratovalne napetosti in popolno zaščito električnega omrežja
Poglavitno je, da izberete črpalko ali električni grelec za ogrevanje bazenov s širokim razponom obratovalne napetosti. V primeru nestabilne električne napetosti bo ta omogočila samodejno prilagajanje naprave v območju od 180V do 260V. Črpalka je zasnovana tako, da doseže nazivno moč postopoma. Takšno delovanje ne obremeni preostalega domačega električnega omrežja ter mu zagotavlja optimalno zaščito.

električni grelec za bazen