Kemijska priprava vode in ostala avtomatika

Za prostoročno uporabo bazena!

 

Kemijska priprava vodeBazenska voda je zelo občutljiv medij, ki se neprestano spreminja zaradi vremena, temperature in količine kopalcev.  Za kopanje brez skrbi in vaše zdravje je absolutno pomembno, da so parametri vedno pravi.

Bazensko vodo lahko z različnimi pripravki, kot so kemikalije v granulatih ali multifinkcijske tablete, uravnavate ročno, ročno lahko spirate filter in dotakate vodo ter tudi sesate bazen.

Bazen si predstavljamo kot zasluženo sprostitev po napornem dnevu, zato ne želimo, da nam povzroča nepotrebne vsakodnevne skrbi z obratovanjem.

 

Dejstvo je, da je bazen privlačen za kopanje, ko so izpolnjeni štirje pogoji:

 • Voda mora biti mehansko prečiščena. Za to poskrbi kakovostna filtrirna naprava, ki v štirih urah prefiltrira vodo! To je del obvezne opreme optimalno dimenzionirane bazenske tehnike.
 • Voda moda biti kemijsko ustrezno obdelana. Pravi pH in zadostna količina dezinfekta zagotavljata, da je vode kristalno čista.
 • Dno bazena mora biti čisto, brez potopljenega listja, peska, pajkov….. Le čist bazen je privlačen za kopanje.
 • Temperatura vode mora biti ustrezna. Prava temperatura nam nudi pravo ugodje.

Tako, prvi parameter je zagotovljen. Ostale aktivnosti lahko izvajate ročno ali pa se izvajajo avtomatsko!

 

Avtomatska kemijska priprava vode

Načine dezinfekcije smo za vas skrbno izbrali na podlagi rednega spremljanja najnovejših trendov in sodelovanja ter posvetovanja s strokovnjaki iz kemijske stroke!

Za kopanje brez skrbi. Postavite zdravje na 1. mesto!

Najbolj pogosto uporabljano dezinfekcijsko sredstvo je klor, ki je tudi edini uradno priznan dezinfekt za javno rabo. Klor ima slab sloves zaradi svojih stranskih učinkov in uporabe v preteklosti. Zato se neprestano iščejo nadomestni postopki in sredstva, ki bi delovala enako ali bolje kot klor. Kar nekaj sredstev in postopkov je že v uporabi, kot so npr. kisik v različnih oblikah, hydroliza, elektroliza, sterilizacija itd. Skupna točka vseh alternativnih postopkov je, da delujejo pri določenih pogojih in da jih za komercialno področje ni mogoče meriti. To omogoča samo klor v direktni merilni metodi ali preko Redox potenciala in edini omogoča avtomatsko regulacijo prostega dezinfekta v kopalni vodi. Samo na ta način lahko obratujemo z minimalnim potrebnim vnosom kemikalije v bazensko vodo. Meritev in regulacija pa sta pogoj za varnost kopalnih vod v javnih bazenih. Alternativni postopki dezinfekcije so dovoljeni samo v privatnih bazenih.

 

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najbolj uporabljanih metod dezinfekcije pri nas:

Vzdrževanje pH faktorja vode

pH faktor vode se giblje od 0 pa do 14pH. Nevtralno področje je 7,00pH. Navzdol do 0 je kislo področje, navzgor do 14 pa bazično področje.

Če je voda kisla, je agresivna in povzroča korozijo na kovinskih delih. Če pa je voda bazična, pa se izloča kalcij, pojavijo se alge itd. Obe področji nista ugodni za človeka. Bazenske kemikalije za svoje optimalno delovanje potrebujejo skoraj nevtralno stanje pH faktorja. Posebej občutljivi so dezinfekti kot Cl, flokulanti itd. Tudi meritve prostega klora so zelo odvisne od pH in njene stabilnosti.

Ročno lahko sicer uravnamo parametre vode, vendar je to enkratno in precej grobo. Ker se stanje vode stalno spreminja bi morali neprestano meriti parametre in dodajati ustrezne kemikalije.

Dokaj preprosto in natančno se pH lahko regulira z elektronsko merilno regulacijsko napravo. Meritev se opravlja neprekinjeno in dodaja se kemikalija v minimalnih količinah.

 

PoolControl

Dezinfekcija s tekočim klorom

Dezinfekcija s tekočim kloromBazeski kontroler za avtomatsko uravnavanje bazenske vode. Z dozirnima črpalkama za dezinfekcijo vode in uravnavanje pH vrednosti ter sondama za analizo vode. Dezinfekcija s tekočim klorom. Priporoča se v kombinaciji z UV sterilizacijo.

 

PoolManager

Dezinfekcija s tekočim klorom

Dezinfekcija s tekočim kloromNaprednejši mikroprocesorski kontroler za avtomatsko uravnavanje bazenske vode. Z odvisnima dozirnima črpalkama za dezinfekcijo vode in uravnavanje pH vrednosti ter sondama za neodvisno analizo vode. Prednosti so: natančna meritev in regulacija parametrov vode, odvisno delovanje dezinfekcije od pH vrednosti, opozorilo za nivo kemikalij, membranske samoodzračne črpalke, velik pregleden display, proporcionalno delovanje omogoča zelo natančno dodajanje kemikalij, primerna za majhne in večje bazene...
Dezinfekcija s tekočim klorom. Priporoča se v kombinaciji z UV sterilizacijo.
Ni pomembno ali ima voda 0 ali 30 stopinj in ne, če se kopa 1 ali 10 ljudi. V vsakem trenutku je kakovost vode optimalna.

Avtomatika vam omogoča natančno in konstantno točno merjenje in dodajanje kemikalij v bazen. Avtomatika deluje po principu stalne meritve obeh pH (0-14pH) in REDOX (0-1000mV) parametrov in avtomatskega doziranja s pomočjo elektromagnetnih proporcionalnih membranskih dozirnih črpalk. Nadgradnja je možna s povezavo na internet ali sms obveščanje.

Ta avtomatika se je izkazala za najbolj zanesljivo, natančno, enostavno za uporabo in ekonomično napravo. Predstavlja višji nivo avtomatizacije bazena.

 

PoolOxy

Dezinfekcija z aktivnim kisikom

Dezinfekcija z aktivnim kisikomMikroprocesorski kontroler za avtomatsko uravnavanje bazenske vode. Z odvisnima dozirnima črpalkama za dezinfekcijo vode in uravnavanje pH vrednosti ter sondo za analizo vode.  Dezinfekcija z aktivnim kisikom deluje po principu meritve temperature vode v bazenu ter po časovnem programu dodaja ustrezno količino dezinfekta. Količina je določena z volumnom vode bazena in temperaturo. Priporoča se pri bazenih z nižjo obratovalno temperaturo, ki niso izpostavljeni zunanji vegetaciji, pri notranjih bazenih. Priporoča se v kombinaciji z UV sterilizacijo.

 

PoolPlus

UV-C sterilizacija

UV-C sterilizacijaUV svetloba uničuje bakterije in mikrobe ter tako posledično sprošča vezan klor v vodi. Zmanjšanje vezanega klora pa pomeni tudi manj vonja po kloru. Potreba po dezinfektu se lahko zmanjša za 80%.

Priporoča se v kombinaciji z dezinfekcijo s klorom.
Z nadgradnjo sistema z dezinfekcijo na klor zagotovimo vodo, prijetno za kopanje, brez vonja po kloru. Zanesljiva rešitev, učinkovita tudi za notranje bazene.

 

PoolSalt, PoolSalt+pH, PoolSalt+pH+Rx

Dezinfekcija z Elektrolizo, bazen s soljo

Mehkejša oblika dezinfekcije bazenske vode. Vode je v bazenu bistveno manj kot v morju in slanost se ne čuti.

Dezinfekcija z elektrolizoElektroliza deluje tako, da v vodo nasujemo 0.3% ne-jodirane soli NaCl. Elektroliza v posebni celici s ploščami iz titana proizvaja iz soli plinski klor, ki opravi deinfekcijo v vodi in se ponovno veže v sol. Da se na ploščah ne nabirajo usedline je primerna izbira elektrolize, ki menjava polariteto. Pri zunanjih bazenih vodi dodajamo Stabilochloran. Takšna dezinfekcija vode je manj agresivna za kožo in ne iritira oči. Primerna rešitev za zunanje bazene.

 

PoolSalt je elektroliza, ki je dejansko samo proizvajalec klora iz soli. Glede na količino vode v bazenu se nastavi delovanje, ki se kasneje samodejno povečuje glede na temperaturo vode. Primerno za enostavne rešitve bazenov, pH se uravnava ročno, bazen se NE pokriva.

PoolSalt+pH je elektroliza PoolSalt s kontrolerjem in dozirno črpalko za uravnavanje pH vrednosti vode. Nudi več udobja za bazen, ki se NE pokriva.

PoolSalt+pH+Rx je elektroliza PoolSalt+pH z dodatnim kontrolerjem za merjenje klora, ki ga elektroliza proizvaja. Ko je klora dovolj, elektrolizo ustavi in obratno. Primerna izbira pri bazenih, ki se dnevno pokrivajo. Tako ne more priti do nekontrolirane in presežene koncentracije klora v bazenu ob spremenjenih pogojih, ki nastanejo ko se bazen pokrije.

 

PoolSalt PRO

Dezinfekcija z Elektrolizo, bazen s soljo tudi z morsko vodo

 

Dezinfekcija z elektrolizoBazen tudi z morsko vodo

 

Je centralni več funkcijski sistem za celoten bazen na osnovi elektrolize s soljo. Omogoča:

- dezinfekcijo vode s solno elektrolizo > 3g/l in je tudi kompatibilen z morsko vodo

- kontrolo nad celotnim bazenom na enostaven način, prikaz na preglednem zaslonu

- temperaturno krmiljenje črpalke in kontrolo temperature sistema ogrevanja

- nadgradnje: merjenje in reguliranje pH vrednosti, Redox, temperature in prevodnosti

- upravljanje eksternih naprav: luči, črpalke, ogrevanje, vodnih atrakcij, ….

- različne odvisne režime delovanja: ročni, urni, v odvisnosti od temperature, zimski,…

- prenos zaslona na teraso poenostavi rokovanje in pregled nad bazenskimi parametri

- povezava z internetom omogoča daljinski nadzor bazena

- enostavno nekomplicirano upravljanje in zanesljivo avtomatiko na najvišjem nivoju

 

PoolHydro

Dezinfekcija s Hidrolizo. Voda dezinficira sama sebe!

Je centralni več funkcijski sistem za celoten bazen kot PoolSalt PRO, vendar na osnovi Hydrolize.

Edini sistem na tržišču, kjer se izvaja dezinfekcija bazenske vode BREZ DODAJANJA dezinfekta.

 

Dezinfekcija s hidrolizoVoda dezinficira sama sebe!

 

 

KAJ JE HIDROLIZA + IONIZACIJA CU/AG

Je integralna rešitev za oskrbo vode čisto po naravni poti. Čisti vodo iz osnovnih komponent, ustvarja se kisik in ozon. Srebro in baker potencirata delovanje dezinfekcije in algicida. Ohranja transparentnost vode skozi leta.

S pomočjo hidrolize se atomi vode H2O razcepijo v ozon O3, vodikov peroksid H2O2, kisik O. 0.1% soli se doda vodi zaradi prevodnosti. Tako se izvaja najbolj naravna dezinfekcija vode.

Flokulacija in sterilizacija se izvajata z bakrovimi in srebrovimi ioni.

PREDNOSTI

 • bolj ekološka z minimalnimi stroški za kemikalije
 • Ekonomična in enostavna za namestitev v katerem koli tipu bazena
 • funkcionira praktično brez soli
 • eliminira uporabo klora in drugih kemijskih produktov
 • poveča moč filtracije
 • visoka moč flukulacije, algicida in dezinfekcije
 • ne povzroča srbenja in iritacije oči in kože
 • minimalno vzdrževanje

 

 

Avtomatizacija obratovanja bazena

Nivomat

Avtomatski dotok vode v bazen

Avtomatski dotok vode v bazenV bazenu prihaja stalno do pomanjkanja vode (izhlapevanje, pljuskanje čez rob, izpiranje filtra,…). Za pravilno delovanje celotnega sistema filtriranja je ključnega pomena, da je v bazenu nivo vode pravi.

Nivo vode v bazenu vzdržujemo z:

 • ročnim dotakanjem preko vrtne cevi
 • mehanskim nivomatom in priklopom vode na bazen
 • elektronskim merilnim regulatorjem s sondo v skimerju, dotok iz vodovodnega omrežja pa omogoča elektromagnetni ventil s pred filtrom v strojnici.

 

Elektronsko krmiljenje filtra!

Samodejno povratno spiranje filtra.

Samodejno povratno spiranje filtraV filtru se nabirajo vse nečistoče iz bazena. Potrebno ga je tedensko povratno izpirati, da je njegova učinkovitost optimalna.

Izpiranje je lahko ročno ali pa to opravi namesto vas avtomat AQUASTAR EASY ali AQUASTAR SAFE, ki ima vgrajeno tudi varnostno napajanje v primeru izpada elektrike. Po časovnem programu naprava v rednih časovnih intervalih opravi povratno pranje filtrirnega medija z bazensko vodo v odtok ter opere tudi spodnji del filtra. S tipkami krmilimo tudi praznjenje bazena, cirkulacijo. Ob uporabi te opreme je obvezno bazen opremiti z avtomatskim dotokom sveže vode v bazen, Nivomatom.

To je skrajna funkcija avtomatizacije bazenskega obratovanja in predstavlja zaključek 100% samodejne bazenske strojnice.

 

Čiščenje bazenskega dna

Samodejno sesanje usedlin v bazenu

 

Samodejno sesanje usedlinSamodejno sesanje usedlin v bazenu

 

Pomembno poglavje posvečamo čiščenju bazenskega dna. Bazen dejansko ni vabljiv za kopanje, če je v njem polno listja, in druge umazanije.

Marsikomu, ki razmišlja o bazenu, se skrbi ustavijo na tej točki. Ponudba različnih ročnih sesalcev in sesalcev robotov je velika. Našo ponudbo lahko preverite tukaj. Vendar še tako dober sesalec mora nekdo dati v bazen, ga nato očistiti in pospraviti v zato namenjen prostor.

Kadar pa govorimo o popolni avtomatizaciji bazenskega delovnega procesa je VANTAGE od CompassCeramicPools edini sistem, ki zagotavlja 99% samodejno delovanje in čiščenje bazenskega dna..

Predstavljajte si, da doma postavite v garažo avto in vas vsako jutro čaka sveže opran …