Potrebna oprema bazena

Ni pomembno ali je bazen s PVC folijo, keramično oblogo, školjka ali montažni. Prav tako ni pomembno ali je bazen notranji ali zunanji, s sistemom na skimer ali prelivni. Vsi bazeni imajo nekaj skupnega.

Vsi bazeni morajo biti opremljeni z osnovno potrebno hidravlično opremo, ki jo po funkcijah delimo na:

  • površinsko zajemanje vode (skimer ali prelivni rob),
  • mehansko filtrirno napravo za odstranjevanje grobih delcev,
  • distribucijski sistem za povrat filtrirane vode v bazen (cevni razvod in šobe),
  • talni izpust za praznjenje bazena.

Hidravlična oprema mora biti korektno odmerjena glede na količino vode in obliko bazena. Zagotavljati mora pravilno mešanje in dovolj hitro filtriranje bazenske vode.

 

Glede na opremo ločimo:

Prelivni bazen

Oprema prelivni bazenPrelivni kanalInfinity bazen

Značilnost prelivnih bazenov je voda do zgornjega roba bazena, ki se steka v zbirni prelivni kanal. Slednji je lahko po celotnem obodu bazena ali samo po eni stranici (t. i. infinity bazeni). Voda iz kanala odteka v kompenzacijski bazen, ki skrbi za hranjenje odvečne vode v glavnem bazenu, glede na količino kopalcev, saj mora biti gladina vode vedno na enakem nivoju. Iz kompenzacijskega bazena se voda črpa v filter in se dalje distribuira preko šob, ki so na ali pri dnu bazena. Obvezna oprema takšnega bazena so še nivojske sonde in sistem za dotakanje vode ter priključek za sesalec v bazenu in kompenzaciji.

Posebnost tega sistema je, da voda kroži od dna proti površini. Ker je kanal po celotnem obodu, se voda izjemno hitro očisti. Tudi plavanje je prijetnejše, saj razgleda ne moti rob bazena ter ni odbitih valov. Takšni bazeni so zaradi svoje specifičnosti dražji, a obvezni pri javni uporabi.

Več o prelivnih bazenih.

 

Bazen s skimerji

Tehnika za skimerVgrajen skimerBazen s skimerjem

Ker je investicija v prelivni bazen mnogim nedosegljiva, se je razvil sistem bazena s skimerjem. Skimer je površinska sesalna šoba z loputo, ki kompenzira nivo vode v bazenu. Za njo se nabira posesana nečistoča. Večji delci se ujamejo v mrežici, fini gredo dalje do filtra. Iz skimerja se prečrpava voda do filtra in se nato distribuira do šob, ki se nahajo na steni bazena.

Za bazene s skimerji je značilno, da je voda 5 - 15 cm nižje od roba bazena (odvisno od tipa skimerja). Ker je voda nižje, kompenzira volumen plavalcev sam bazen, zarad česar ni potrebe za kompenzacijski bazen in obsežno prelivno infrastrukturo. Druga razlika je ta, da se voda potiska iz šob na eni strani, proti skimerju na drugi strani bazena.

Tukaj je posebno pozornost potrebno nameniti pastem, ki jih najdemo pri cenejših izvedbah, kjer se voda potiska samo na površini, s čimer se ne doseže zadostna volumenska količina mešanja vode. Posledica je nekakovostna voda, saj kemikalije niso povsod, hkrati pa je temperatura vode po globini neenakomerna.

Tukaj predstavljamo dva primera iz prakse:

  • standardna rešitev  s površinsko linearno distribucijo,

Standardna hidravlika

 

  • izpopolnjena rešitev s kroženjem površinske vode in globinsko distribucijo vode.

Izpopolnjena hidravlikaRazlika je v kakovosti vode, nabiranju umazanije ter v stroških porabe kemikalij in energije za ogrevanje. Do izraza pride predvsem v pravokotnih bazenih z ostrimi robovi.

 

Filtrirna naprava

Filtriranje bazenske vodeDelovanje filtra

Filtrirno napravo predstavlja peščeni filter, ki iz vode odstranjuje fine nečistoče, kot so prah, lasje, koža, itd. Deluje tako, da vodo potiska skozi filtrirni medij, ki delce zadrži, enako kot v naravi. Pesek kot filtrirni material deluje do 50 mikronov. Sodobni filtrski mediji AFM aktivirano steklo ali polimer Fibalon filtrirajo do 10 mikronov. Kakovosten material za ohišje filtrov je poliester, ceneni pa polipropilen. Vsak filter je opremljen s šest-smernim ventilom, ki deluje kot nekakšna kretnica za bazensko vodo. Z njim upravljamo, ali se voda filtrira, ali se bazen prazni, ali se filter spira, itd.

 

Bazenska črpalka

Bazenska črpalkaBazenska črpalka

Bazenska črpalka predstavlja srce bazena, saj le ta skrbi, da se voda po sistemu premika. Črpalka je sestavljena iz grobega predfiltra, vstopnim in izstopnim priključkom za cevi ter turbino, ki poganja električni enofazni motor.

Tukaj je treba posebej biti pozoren na karakteristike črpalke, saj le ta dela dnevno 10-16 ur. Zelo pomembna informacija je moč črpalke in njen pretok.

 

Primer iz prakse: Katera črpalka je boljša?

750W črpalka z 9m3/h pri 8m vodnega stolpce

ali

370W črpalka z 10m/3 pri 8m vodnega stolpca?

Seveda druga, saj dobimo boljši učinek pri nižji porabi. To lahko krepko vpliva na hišni proračun. Zato nikoli ne primerjajte zgolj moči!

 

Cevna instalacija

Instalacija v strojniciCevna instalacija bazena

Cevi iz PVCja povezujejo bazenske hidravlične elemente v celoto. Cevi izven strojnice morajo biti najvišje kakovosti, saj bodo trajno zakopane. Te cevi so lahko gibke ali trde. Instalacija v strojnici se izvede s trdimi cevmi, ki se jih poveže s spojnimi elementi. Ventili ločijo bazensko instalacijo od opreme.

 

Referenčni podatki

Pomembno je, da je bazenska hidravlika pri bazenih za privatno uporabo tako dimenzionirana, da se vsaj v šestih urah prefiltrira ena količina volumna bazena bazena. Čas filtriranja naj bo nastavljen tako, da se dnevno prefiltrirata dva volumna bazena. Torej je čas delovanja v tem primeru 12 ur.

Učinkovitejši filtrirni sistemi zagotavljajo, da se volumen bazena prefiltrira že v treh ali štirih urah

Izračun za bazen 8x4x1.5m z 45m3 vode

45 m/ 3 h = cca 12 m3/h. Torej potrebujemo črpalko s takšnim pretokom. Zanjo ustreza filter premera 600 mm. Učinkovita črpalka pri 8 m vodnega stolpca ima 550W pri peščenem ali steklenem filtrirnem mediju. Pri Fibalonu zadostuje že 370W črpalka (ali 750W, če ne upoštevamo zgornjega opozorila o neučinkovitosti).

Letna poraba električne energije v sezoni 6 mesecev in obratovanju 8 ur dnevno:

6 mes x 30 dni x 8 h x 0.55 kW = 792kWh

6 mes x 30 dni x 8 h x 0.37 kW = 533kWh