Pogosta vprašanja

8 vprašanj, na katera si morate odgovoriti, preden se odločite za nakup bazena. (prezentacija) 

Je investicija v bazen smotrna? (pdf) 

O čem bi morali razmisliti, preden se odločimo za bazen? (pdf) 

Kdaj pričeti z gradnjo bazena?

Pomembna je izbira izvedbe bazena.
Zidani bazen zahteva daljši rok izvedbe, od enega pa tudi do šest ali več mesecev. Zato predlagamo, da se zidan bazen gradbeno zaključi jeseni, spomladi se položi folija, opremi strojnica, itd. Jeseni je zemlja suha in je delo enostavno, spomladi je zemlja mokra, vreme pa manj predvidljivo.

Bazenske školjke, kot so Compass karbonsko-keramični bazeni, so za vgradnjo manj zahtevni. Ker bazeni v večini primerov ne potrebujejo betonske plošče, se jih vgradi enostavno in hitro. V kolikor je bazen na zalogi, je vgradnja, od izkopa do urejene okolice, možna že v sedmih dneh. Vgradnjo pospeši tudi montažna strojnica, ki je predizdelana. V tem primeru je vgradnja bazena v enem dnevu končana. Možnost vmesnega skladiščenja bazena pri nas na podjetju nam omogoča večjo prilagodljivost stranki in manjšo vremensko odvisnost.

Iz katerih materialov so lahko izvedeni bazeni (pregled ponudbe bazenov)? (pdf) 

Zidan bazen s folijo ali bazenska školjka v keramični tehnologiji? PRIMERJAVA LASTNOSTI (pdf) 

Kolikšna je investicija v 8m dolg vgradni bazen - različne izvedbe (pdf) 

Je samočistilni bazen mit ali resničnost? (pdf)

Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da je bazen privlačen za kopanje?

1. Voda mora biti mehansko prečiščena. Za to poskrbi kakovostna filtrirna naprava, ki vsaj v šestih urah prefiltrira celotno količino vode bazena!

2. Voda mora biti kemijsko ustrezno obdelana. Pravi nivo pH in zadostna količina dezinfekta zagotavljata kristalno čisto vodo.

3. Dno bazena mora biti čisto, brez primesi. Le takšen bazen je vizualno privlačen za kopanje.

4. Temperatura vode mora biti ustrezna, da nam nudi pravo udobje.

Prvi parameter je zagotovljen pri izbiri večine kakovostnih bazenov. Ostale lahko izvajate ročno, se preprečijo ali izvajajo avtomatsko.

Ali je potrebna toplotna izolacija bazena?

Da, toplotna izolacija bazena, v našem podnebju, je potrebna!

Ločimo dve vrsti izolacije bazena.

Izolacija bazenske školjke in vodne površine.
Ker toplota uhaja vertikalno in veter odvajanje toplote iz vode še pospešuje, je slednja najbolj pomembna (to si najlažje predstavljamo kot hlajenje čaja s pihanjem). Tako ohranimo do 90% toplotne energije. Pokrivanje bazena ali samo vodne površine je posledično najučinkovitejša izolacija. Pokritje bi v naših krajih naj imelo tudi solarno funkcijo - prevajanja sončne energije v vodo za dogrevanje vode, ko je bazen čez dan zaprt.

Pri nepokritih bazenih brez ogrevanja velja, da za en dan slabega vremena potrebujemo pet sončnih dni, da se voda ponovno ogreje.

Izolacija bazenske školjke.

Kadar govorimo o zunanjih bazenih, ki se jih uporablja od maja do septembra, je smotrna nižja stopnja izolacije sten. Izolacija plošče se ni izkazala, saj pozimi ni izpostavljena zmrzali in je tako trajnejša.

Kadar govorimo o zunanjih bazenih, ki se jih uporablja od marca do novembra, pa je smotrno posvetiti več pozornosti izolaciji sten in talni plošči. Takšni bazeni so ogrevani in tudi ustrezno pokriti. Ne smemo pozabiti na ustrezno izolacijo strojnice. Tudi ko bazen pozimi ''miruje'' voda v njem ne zmrzuje.

Izolacija notranjega bazena.

Pri notranjem bazenu je izolacija celotne školjke, vodne površine in celotnega objekta, ključnega pomena. Ker v prostoru vladajo ''tropske'' razmere, lahko minimalne izgube predstavljajo velike stroške. Velja si zapomniti: ''pokritje notranjega bazena je bolj pomembno kot pokritje zunanjega bazena''.

Ali je bazen potrebno pokriti?

Zaradi našega nestanovitnega vremena je kopalna sezona lahko zelo kratka. Ogrevanje nepokritega bazena lahko primerjate ogrevanje hiše z odprtimi okni. Predlagamo pokritje vsaj vodne površine. S tem se prepreči izhlapevanje, veter pa ne odnaša toplote z vodne površine. Pokritje naj ima funkcijo solarnega ogrevanja. Za kontinentalni del se predlagajo bazenske strehe, za primorski predel so primerne tudi solarne folije ali rolete.

Streha za bazen - rastlinjak ali dejansko najboljša rešitev? (pdf) 

Kolikšni so obratovalni stroški za letno obratovanje povprečnega bazena?

V kolikor je bazen načrtovan lokaciji primerno, lahko računate na zmerne stroške.

Na kakovost vode v bazenu vpliva več različnih dejavnikov, zato je tudi količina porabljenih kemikalij precej različna. Vendar pa lahko računate s povprečno količino porabljenih kemikalij v bazenu med 120 in 200 € letnih stroškov.

Strošek elektrike obratovanja bazena pa med 150 do 200 €.

Pričakovanim stroškom moramo dodati še ceno vodo in čistil ter želeno ogrevanje.

Lahko voda ostane v bazenu celotno sezono?

Glavni namen sredstev za nego vode je ta, da z njimi vodo v bazenu vzdržujemo čisto in neoporečno skozi celotno sezono. Ob pravilnem vzdrževanju vode lahko voda brez težav ostane v bazenu celotno kopalno sezono.

Kako pogosto dodajamo sredstva v vodo in sesamo bazen?

Voda je medij, ki se spreminja, kot se spreminjajo pogoji okolja. Ker je vir življenja, se le to razvija v vodi ob primernih pogojih, pri čemer imata največji vpliv temperatura in svetloba. Torej, toplejša kot je voda ter bolj kot je bazen izpostavljen soncu in več kot je kopalcev, več sredstev je potrebnih za vzdrževanje čistosti vode.

Velja nepisano pravilo, da sredstva v bazen dodajamo tedensko na isti dan v tednu. Meritev parametrov vode (pH vrednost, vsebnost dezinfekta) lahko izvajamo tudi večkrat na teden in s tem sproti preverjamo stanje vode. Še posebej je to priporočljivo v vročih obdobjih, ko je temperatura vode višja od normalnih. Avtomatska dezinfekcija in pH regulacija to izvaja brez vaše prisotnosti in skrbi za brezhibno čisto vodo ob vsakem trenutku.

Sesanje bazena izvajamo po potrebi. Pogostemu sesanju se izognemo že s pravilnim načrtovanjem bazena in njegove okolice. Prav zato je pomembna izbira prave rešitve bazena za vašo lokacijo.

Na kolikšni razdalji od bazena mora biti filtriranje?

Filtrirna naprava je postavljena v strojnici. Strojnica je lahko v kleti, garaži, vrtni lopi, zgrajena ob bazenu ali montažna, v zemlji. Če bo bazen obratoval čez zimo, mora biti strojnica suha in primerno izolirana. Kako daleč naj bo, zavisi predvsem od opreme. Če bo bazen opremljen s protitokom in se bo ogreval, je najbolje, zaradi izgub v ceveh, da je strojnica čim bližje. Drugače je strojnica lahko oddaljena tudi 10m.

Kako vzdrževati pomično streho in ali je to sploh potrebno?

Konstrukcija bazenskih streh je narejena iz eluksiranega aluminija. Vzdrževanje ni potrebno, če površina ni mehansko poškodovana. Zasteklitev je iz dvoslojnega polikarbonata ali prozornega polnega polikarbonata. Oba materiala ne potrebujeta vzdrževanja. Kadar pa se pojavi zaprašenost ali kakšna druga nečistoča (saje, maščobe, itd.) pa je površino potrebno očistiti.

Predlagajo se postopki in čistila, ki mehansko ne poškodujejo površine. Posebej v prozornem polikarbonatu se lahko pojavijo praske. Vedno najprej temeljito odprašite površino z vodnim curkom in šele nato previdno z blagim čistilom odstranite madež. Nikoli ne čistite z raznimi strgali, gobicami za posodo, itd., ampak z mehko krpo. Najprej poizkusite na najmanj vidnem delu.