PokriTJA bazenov

Zunanji plavalni bazeni

Pokritje zunanjega bazenaKadar je temperatura zraka nad bazensko vodo nižja od vode v bazenu pride do intenzivnega izhlapevanja . Večja kot je temperaturna razlika bolj intenzivno je izhlapevanje. Pozimi so temperaturne razlike termalnih bazenov lahko tudi 50 in več stopinj Celzija saj je temperatura vode okrog 35 °C .To so običajno  povezani zunanji in notranjimi  plavalni bazeni. Zaradi intenzivnega izhlapevanja vode so ti bazeni  običajno zaviti v meglo. Tudi veter povečuje izgube vode in energije z vodne površine.

Izgube energije so izjemno velike s tem pa tudi stroški. Vprašljiva je rentabilnost obratovanja takšnega bazena ne samo finančno ampak tudi ekološko. S takšnim neracionalnim obratovanjem zmanjšujemo dobiček sebi in povzročamo škodo okolju.

Zunanji privatni bazeni običajno ne obratujejo pozimi, vendar pa so stroški ogrevanja bazena v pred in po sezoni tudi zelo visoki. Že samo s preprostim termičnim pokrivalom, ki ga položimo na vodno površino bazena takrat, ko ga ne uporabljamo lahko znižamo izgube skozi gladino vode za 80 %.

 

Notranji plavalni bazeni

Pokritje notranjega bazenaRazmere so povsem enake kot so opisane zgoraj. Razlika je le ta, da imajo notranji bazeni umetno klimo, ki jo moramo vzdrževati. Vlaga, ki izstopa iz vodne gladine bazena v prostor lahko povzroči tudi 100% vlažnost. Vlaga pritiska na gradbeni del objekta in vstopa v stene, ter ga poškoduje. Za bivanje in prijeten občutek v prostoru mora biti vlaga med 30 in 60%. Vzdrževanje tega nivoja vlage je nujno potrebno, če se želimo izogniti visokim stroškom sanacije objekta v bližnji prihodnosti. Tudi stroški obratovanja klimatskih naprav so pomembni.

Rešitev je ista kot  prej. Pokrijte vodno površino s termo folijo in v trenutku bodo razmere boljše. Prihranite lahko do 80% izgub.

 

Kako pokriti bazen?

Za manjše masažne bazene whirlpoole je predvideno debelo termo pokrivalo cca 10 cm, ki ga običajno kupite kar z bazenom.

 

Za plavalne bazene pa so na voljo:

  • Plavajoče termo folije. Različne kvalitete in izvedbe so namenjene različnim namenom uporabe.
  • Plavajoče rolete so namenjene za zunanje bazene in notranje bazene. Odlikujejo jih avtomatsko delovanje, varnost, možnost solarne izvedbe.
  • Pomične bazenske strehe spremenijo bazen v notranji bazen . Bistveno podaljšajo čas uporabe bazena saj se lahko kopate tudi ko je bazen pokrit. Edina slaba lastnost je primerjava z rastlinjakom. Glede na množico zanimivih oblike pa tudi to ne drži vedno.