Bazeni – pokrivalo in filter za vgradni in montažni bazen

Bazeni v vročih poletnih dneh predstavljajo tisto prijetno izbiro, ki nas ohladi in napolni z energijo. Nič lepšega ni, kot če se lahko ohladimo kar v domačem vgradnem ali montažnem bazenu, si ob tem privoščimo še limonado in preberemo kak odstavek ali dva iz naše najljubše knjige ali revije.

Vsakemu, ki na svojem dvorišču bazena še nima, pa si ga želi, se navadno postavljajo najrazličnejša vprašanja o vgradnih bazenih, njihovih sestavnih delih, pa tudi o vzdrževanju.

Vsekakor velja pred odločitvijo dobro razmisliti o vseh aspektih ter se prepričati o tem, kaj nam bazeni pravzaprav prinašajo – poleg veliko prijetnih trenutkov terjajo namreč tudi precej znanja o vzdrževanju. Seveda se moramo odločiti tudi, kak tip bazenov nam sploh odgovarja.

montazni-vgradni-bazen

Kakšna je razlika med montažnim in vgradnim bazenom?

Ločimo med vgradnimi bazeni in montažnimi bazeni. Postavitvi vsakega izmed njiju se seveda nekoliko razlikujeta. Če se odločimo za vgradni bazen, se moramo najprej lotiti priprave gradbene jame. Vgradni bazen sicer ne potrebuje betonske plošče, saj ga položimo na t.i. “tampon” iz peska. Tudi izolacija bazena ni nujna, lahko pa se odločimo na primer za stirodur.

Druga možnost je montažni bazen, katerega montaža je praviloma enostavnejša. Le-ta je sestavljen iz kovinskih obodov, notranje obloge pa so izdelane iz PVC folije. Na dvoriščih bomo največkrat opazili predvsem okrogle ali ovalne bazne.

Omeniti velja, da so montažni bazeni primerni tako za prosto stoječo montažo, kot tudi za delno ali polno vgradnjo. Če take bazene primerjamo s tistimi z napihljivim robom, so vgradni bazeni precej bolj stabilni, hkrati pa omogočajo tudi večjo globino in radij bazena.

Zanimanje za vgradne bazene v zadnjih letih precej raste. Seveda pa se mora vsak lastnik bazena zavedati, da je potrebno pred namestitvijo bazena dobro razmisliti in se podučiti tudi o vzdrževanju bazenov.

Kaj moramo vedeti o vzdrževanju bazenov?

Bazene je na uporabo treba ustrezno pripraviti. Najprej jih temeljito očistimo. Pri tem imamo v mislih tako organsko umazanijo kot tudi morebitni vodni kamen.

Pomembno je tudi, da bazen po čiščenju speremo z obilico vode. Vsekakor moramo biti še posebej pozorni na predel kjer so se morda nabrale alge, ki jih je nujno odstraniti.

Pravilna priprava vode zahteva tudi obilico znanja

Ko smo bazen očistili, ga napolnimo. Na tej točki moramo ustrezno poskrbeti za pripravo vode. Pri tem moramo biti še posebej pozorni na tri dejavnike:

  • pH vode, ki mora biti med 7,0 in 7,6 ppm;
  • dezinfekcijsko sredstvo, ki ga uporabljamo – vsebnost klora naj bo med 0,6 in 1,0 ppm;
  • algocid, ki naj bo preventivno prisoten za uničevanje alg.

Z dodatno bazensko opremo si lahko pomagamo tudi pri preprečevanju vstopa umazanije v vodo. Dva izmed takšnih kosov opreme sta pokrivalo za bazen in filter za bazen.

vgradni bazen s pokrivalom

Kako nam lahko pri higieni pomaga pokrivalo za bazen?

Če bomo bazen po uporabi redno pokrivali, se bomo izognili temu, da bi vanj padalo odpadno listje ali žuželke. Tudi pokrivala za bazene lahko najdemo v različnih oblikah.

Zelo aktualna so roletna pokrivala, ki jih lahko enostavno uporabljamo. Če bomo izbrali pokrivalo temne barve, bo le-to pripomoglo tudi k nekoliko toplejši vodi, saj se bo ta hitreje segrela.

bazenska streha varuje bazen pred soncem in necistocami

Filter za bazen nam pomaga vzdrževati potrebno čistočo vode

Seveda lahko umazaniji vstop v bazene preprečimo tudi s pomočjo filtra, ki predstavlja obvezno opremo vsakega bazena. Filtre za vodo je za njihovo optimalno delovanje potrebno tedensko izpirati. Ob tem je nujno tudi odstranjevati nesnago iz bazena.

Slednje je še posebej pomembno pri zunanjih bazenih, ki so umazaniji še precej bolj izpostavljeni, kot tisti bazeni v notranjih prostorih. Delo si lahko precej olajšamo z avtomatskim sesalnikom.

Ročni sesalec za bazen